Tempranillo
Tempranillo (Rioja), Tinto Fino / Tinta del País (Ribera del Duero), Ull de Llebre (Katalánsko), Cencibel (La Mancha), Tinto de Madrid (okolí Madridu).
Rioja Alta, Alaves, Ribera del Duero (ESP), CHI, ARG.
Významná španělská odrůda révy vinné, která má svůj domov především v oblastech Rioja Alta a Alavesa i Ribera del Duero. Poskytuje ušlechtilá vína se silným zbarvením, dobrými tříslovinami a zvýšeným obsahem alkoholu. Pěstuje se na 76 tisících ha ve Španělsku, z toho 30 tisíc ha v oblasti Rioja.
Tempranillo poskytuje dokonalou surovinu pro kvalitní španělská vína z oblasti La Rioja, ale také z Navarry a Ribera del Duero. Jak napovídá její španělské jméno (temprano = brzy, časně) je Tempranillo odrůdou brzo dozrávající.
Vína jsou měkčí, plná, komplexní chutě, dlouho skladovatelná. Málo oxidativní vína, s rubínovou barvou a ovocnou chutí. I když se často používá do směsí, může například v Navaře samotné dávat Tempranillo neuvěřitelná vína. Mladá vína vyrobená z odrůdy Tempranillo, která nezrála v sudech, jsou lehká, ovocná (jahody, švestky) a dají se brzy konzumovat. Po dozrání v dřevěných sudech získávají typickou bylinnou chuť s podtóny vanilky a tabáku s náznaky sušených švestek nebo „domácího džemu“.
Říká se, že je tato odrůda citlivá, bezpečná a úspěšná.