O Víně

21.01.2010 Moll Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 21.01.2010 07:00

Stolní odrůdy révy vinné evropského původu, dostupné v ČR, část II.

V tuto dobu se mne mnozí ptají jakou odrůdu zasadit na zahrádku. Nelze jednoduše odpovědět, ale zkusil jsem dát dohromady, co o tom víme...

 

Stolní odrůdy středně rané

 

130 - 145 dní (6.-20.9.), doporučoval Kraus pěstovat do 350 m n. m. Ve vinařských oblastech je podstatná část našeho sortimentu z této skupiny.

Chrupka bílá, Chrupka červená, Chrupka Jalabertova, Chrupka petrželová, Chrupka muškátová jsou příbuzné odrůdy, patří všechny do velmi staré rodiny chrupek a jsou si i velmi podobné. Všechny zřejmě pocházejí z původní odrůdy Chrupka černá, která se dochovala v Egyptě, Chrupka bílá se v Egyptě pěstuje už nejméně 2800 let, ve Francii se objevila roku 1523. Ve vinorodých oblastech dozrávají všechny v polovině září. Chrupka bílá je dohodnutým etalonem v nejstarším, Puliatově rozdělení do skupin ranosti dozrávání, kde tvoří středový bod. Bobule jsou zelenožluté s nahnědlým líčkem (u Chrupky červené růžové až červené), velké, v průměru 2,2 g. Hrozny jsou střední, 100 - 140 mm velké, 140 g těžké. To je v konkurenci pravých stolních odrůd dnes už příliš málo. Hrozny mohou na keřích zůstat dlouho. Roste středně, dobře vyzrává. Mrazuvzdornost je střední, poškozována je i jarními mrazíky, odolnost proti houbovým chorobám je jen na úrovni střední odolnosti evropské révy. Má dlouhé vegetační období, vyžaduje středně dobré polohy. U nás je nejrozšířenější stolní odrůdou, pěstuje se ve všech vinařských oblastech a zejména v Čechách, kde se uplatňuje jako nenáročný stolní hrozen. Je vhodná i na lehká stolní vína a je i dost úrodná 10 - 13 t/ha. Intenzivně reaguje na půdní podmínky, a proto ve Švýcarsku dává dobrá vína a i na Bzenecku dříve zjemňovala tvrdší vína Rýnského ryzlinku. Mohla by dávat dobrá stolní, méně alkoholická vína určená k jídlu, pro běžnou denní spotřebu. Na trhu je určitý nedostatek takovýchto vín, ale tuto oblast nejspíše zaberou modernější odrůdy. Je vhodná i na výrobu nealkoholických nápojů. I když je vhodná pro okrajové vinařské oblasti, do nevinařských se příliš nehodí, protože v horším počasí sprchává, za přebytku vody příliš bujně roste a pak dřevo nevyzraje, zmrzne a navíc - mimo vinorodé oblasti je tato středně raná odrůda - už příliš pozdní. Chrupka Jalabertova je odlišná jen o málo slabším růstem, o pár dní pozdnějším (podle knihy Vinohradnícto ranějším) zráním, má hustší hrozen, méně sprchává a proto je i úrodnější. Pěstuje se zejména na Moravě. Na rozdíl od Chrupky bílé i červené ze seznamu registrovaných odrůd vypadla. Chrupka petrželová, Chrupka muškátová se vyskytují jen zřídka, hospodářský význam nemají, petrželová je zajímavá dekorativními, silně vykrajovanými listy, muškátová muškátovou příchutí.

Prachtraube [Boskolisi (Boskolena?) x Madlenka královská] je bílá francouzská odrůda, dozrává začátkem září. Vlastnostmi je podobná Chrupce bílé, ale hrozny příliš hnijí, nemůže ji nahradit.

Gloria Hungaria (Gloria Hungariae) [Ezerévés Magyárorszag emleke x Muskat Thaloczy Lajos] je bílá maďarská stolní odrůda s velkými zelenožlutými hrozny (250 g) a velkou žlutozelenou bobulí. Dozrává začátkem až v polovině září, občas však prý plně nedozrála ani na Slovensku. Dřevo vyzrává brzy a dobře, má středně dlouhé vegetační období, je odolná mrazu. Hrozen má vyšší obsah kyselin. Ptáci ani hmyz ji nenapadají. Může dlouho viset na keřích, získává tím na kvalitě. Snáší přepravu a je vhodná na skladování. Je vhodná na výrobu bezalkoholových moštů. Byla registrována jako stolní, potom však byla vyškrtnuta.

Kocis Irma je bílá maďarská odrůda, má hrozny má střední až velké, husté. Bobule jsou kulaté, střední velikosti, zelenožluté až zlatožluté. Dužninu má masitou, příjemné muškátové chuti. Zraje ve druhé polovině září. Při středním až dlouhém řezu plodí velmi dobře. Je vhodná zejména do zahrádek, kde se dá dobře tvarovat jak na loubí, tak i na pergolách a jiných způsobech vedení. Dá se použít i k přípravě jemného vína s nevtíravou vůní.

Americký semenáč je historická bílá, poměrně málo známá odrůda přibližně stejných vlastností jako Hedvábné zelené, vhodná rovněž pro vyšší tvary a delší řez.

Anapský červený [Tavriz x Muškát hamburský] pochází z Anapy v SSSR. Je to velmi úrodná, pravá stolní odrůda s velkými hrozny a velkými, velmi chutnými bobulemi temně červené barvy s jemnou muškátovou chutí. Hodí se nejlépe na teplá místa s chráněnou polohou. Vyžaduje dobrou výživu a bujně rostoucí podnož.

Pola (POKO 1/58) [Poběda x Košutův hrozen, Polešovice, V. Křivánek, A. Tománek, Z. Habrovanský] je modrá česká stolní odrůda. Hrozen je velký, bobule je velká, červenomodrá, voskově ojíněná. Chuť je neutrální, harmonická, někdy i lehce aromatická. Dozrává v první polovině září. Je velmi úrodná, dost odolná mrazům, navíc má plodná podočka a ani na stanoviště není náročná, takže je vhodná do okrajových oblastí. Je vhodná i do skleníků. Je registrovaná v ČR, ne však v SR.

Vitra (POKO 1/7) [Poběda x Košutův hrozen, Polešovice, V. Křivánek, A. Tománek] je modrá česká stolní odrůda. Hrozen je velký 550 g, bobule je velká 4,9 g, červenofialová, ve skleníku červená. Dozrává v první polovině září, ve skleníku koncem července (Slovensko) až koncem srpna. Silně roste, a proto vyžaduje velké tvary, výhodný je delší řez. Je citlivá na jarní mrazíky a houbové choroby, mrazům odolává poměrně dobře. Je úrodná, vyžaduje redukci a má sklon ke sprchávání a tvorbě jednotlivých menších bobulí, což se dá upravit cizelováním. Je zvláště vhodná do skleníků. Je registrovaná v ČR i SR.

Luna [Katta kurgan x Perleta 14/44] je bílá, bezsemenná slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 7.9 do 16.9. Bobule mívá 2,85 g, hrozen 372 g. Degustační hodnocení průměrně 8,2, max. 8,7. Bujně roste, takže vyžaduje velké tvary, dává střední úrody. Trpí mrazy (ale méně než Perleta), někdy částečně sprchává. Obsah kyselin je vyšší. Hrozny lze krátkodobě skladovat a jsou mimořádně vhodné na výrobu kompotů. V SR je přihlášená do odrůdových zkoušek. 

Kriváň [Julski biser x Pannonia kincze 11/15] je bílá slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 6.9 do 16.9. Bobule mívá jemné růžové líčko 4,5 g, hrozen 395 g. Degustační hodnocení 8. Úrodnost je nižší až střední, ale hrozny jsou velké, atraktivní, prodejné. Obsah kyselin je vyšší 9-10 g. Jarním mrazíkům uniká, zimní ho poškozují. Vyžaduje dlouhý řez.

Zlatava [Julski biser x Pannonia kincze 14/4] je bílá slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 7.9 do 28.9. Bobule mívá 3,9 g, hrozen 240 g. Degustační hodnocení 8,5. Je to silně rostoucí odrůda a dává velmi velké úrody. Jarním mrazíkům uniká, zimním odolává dobře, může částečně sprchávat. Je to velkovýrobní typ. 1996 byla přihlášená v SR k registraci.

Purpur [Apiš aga x Cardinal 7/16] je červená slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 12.9 do 24.9. Hrozen mívá 460 g, vejčitá bobule se zašpičatělým koncem a působivou šarlatově červenou barvou má pravidelnou velikost a 2,8 g. Hrozny jsou velmi atraktivní a na trhu se "prodávají samy". Degustační hodnocení 8,5. Raší pozdě, ale dozrává středně, v druhé dekádě září. Roste velmi dobře a dobře dozrává i dřevo. Je dost úrodný, dobře snáší zimní mrazy. Po deštích mohou praskat bobule. Je to velkovýrobní typ odrůdy, ale i okrasou zahrádek. Je náročný na polohu i půdu. Jeden keř, který jsem zkusil na vysočině, odmítal rašit až do června. I když pak ještě dal kvalitní hrozen, který v podstatě i dozrál, trpěl tolik, že jsem ho věnoval do teplejší oblasti, kde se mu daří dobře.

Ametyst [Apiš aga x Cardinal 6/4] je růžová slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 15.9 do 23.9. Bobule žluté až tramínové barvy mívá 3,4 g, hrozny bývají řidší dlouhé, malé i velmi velké, průměrně 196 g, ale pravidelně je u mne největší hrozen na Ametystu. Vybarvovat se začíná na spodku bobule, potom postupuje směrem ke stopce, takže nepřezrálý hrozen obsahuje bobule různých barev, i napůl vybarvené. Pro plné vybarvení je třeba zajistit dobré oslunění hroznu. Ve skleníku je vybarvení slabší, ale i tak je hrozen velmi dekorativní a atraktivní. Degustační hodnocení 7,77 - 8,4. Je velmi úrodný, vyžaduje redukci úrody, což Vám usnadní v prvním rozvětvení až nečekaně lámavá třapina. Několikrát jsem pobavil přátele, když jsem jim ukazoval největší hrozen a ten se odlomil. Má silný růst a dobré vyzrávání dřeva, které je však poměrně řídké. Mrazům odolává poměrně dobře, -21 ° C, po oteplení -15 ° C. Je poměrně náročný na půdu i polohu, ale dva keře na vysočině mi dělají už několik let radost dobrým růstem a úrodou. Hrozny sice nestačí zcela dozrát, ale jsou jedlé i méně zralé a velmi dekorativní. Je registrovaná v SR, v ČR ho množí školkaři (často pod jménem Dora)

Kvarcit [Apiš aga x Cardinal 7/15] je modrá slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 15.9 do 24.9. Bobule mívá 4,15 g, je masitá, chuť plná, hrozen dost hustý 460 g. Degustační hodnocení 7,7 - 8,2. Je úrodný, hůře odolává mrazům. Je to malovýrobní typ, náročný na polohu, vhodný na výrobu kompotů.

Bělehradský bezsemenný [Smederevka (Galan) x směs pylu Sultanina, Sultana a Italia, Lazar Avramov, OSV Radmilovač, Jugoslávie] je bílá bezsemená odrůda, dozrává v druhé polovině září. Bobule s lehkým muškátovým aroma je velká 3,5 - 4 g, hrozen je velký 450 - 700 g. Degustační ocenění 8,6. Roste silně, vyzrává uspokojivě. Mrazu odolává dobře (-20 ° C). Hrozny snáší přepravu, hodí se i na výrobu hrozinek.

Muškát Jana Mathiaszová (Paní Jana Mathiaszová, Mathiasz Janos č. 210) [Chrupka červená x Muškát Ottonel] je růžová odrůda, dozrává v druhé polovině září. Je úrodná, hrozen je hustý, středně velký 132 g, bobule jemně muškátové chuti je středně velká. Roste slabě až středně, vyzrává dobře. Je poměrně odolný chorobám i mrazu, po zmrznutí dobře regeneruje a plodí u z podoček. Na polohu ani půdu není náročný, v lehčích půdách je muškátové aroma výraznější. Doporučuje se krátký řez, při dlouhém řezu dozrává nerovnoměrně a ztrácí muškátové aroma. Lze z něj vyrobit i jemně muškátové stolní víno.  

Kišmiš lučistij [Cardinal x Kišmiš růžový, Vierul, Moldávie] je růžová moldavská bezsemenná odrůda. Je středně raná (125 - 130 dní na Ukrajině, u nás to bude víc). Zlatorůžová až růžovo-červená bobule velmi dobré chuti mívá 2,5 - 4 g, hrozny mají 200 - 600 g.  Roste středně až silně, chorobám a mrazu odolává středně, je náročný na polohu, půdu i péči. Hrozny snášejí transport i dlouhé uskladněné. Je velmi často využíván ke šlechtění nových odrůd a to i u nás.

Belladona je nová maďarská odrůda, dozrávající v polovině září. Hrozen má 250 - 300 g, bobule je žlutá 6 g. Pravděpodobně je v testování ve sbírce v Lednici.

Valeria je nová maďarská odrůda, dozrávající v polovině září. Hrozen má 500 - 700 g, bobule je žlutá 9 g. Pravděpodobně je v testování ve sbírce v Lednici.

 

Stolní odrůdy pozdní

145 - 165 dní (21.9.-10.10.) jsou odrůdy, které se sklízejí v době probíhající sklizně moštových odrůd, které jim dělají určitou konkurenci. U nás je lze pěstovat ve vinohradnických oblastech či sklenících.

Olšava (KO x BO 39/28) [Kossuth Lajos x Boskolena, Polešovice, V. Křivánek] je modrá česká stolní odrůda. Hrozen je atraktivní velký, 400 g, bobule je střední 3 g, harmonické, až sladké neutrální chuti s příjemnou kyselinkou (má nejvíc kyselin z u nás registrovaných odrůd). Dozrává od poloviny září až začátkem října, přibližně 14 dní po odrůdě Müller-Thurgau. Hrozny dlouho vydrží na keřích. Je velmi úrodná, ale při přetížení se dozrávání opožďuje. Má střední růst a dřevo každý rok dobře vyzrává. Mrazům odolává dobře, až velmi dobře (krátkodobě -25 °C), je to nejodolnější stolní odrůda ze všech registrovaných. Raší brzy, takže jarním mrazíkům odolná není. Je velmi úrodná, vyžaduje redukci a úrodné půdy. Jejím určením jsou okrajové vinařské oblasti a malovýroba, ale je vhodná i pro velkovýrobu. Je registrovaná v ČR i SR.

Damascenka bílá a růžová (Čauš bílý či růžový) pochází z Orientu (Malé Asie) a jsou dost rozšířené v Bulharsku, bývalých republikách SSSR a Jugoslávie. I když to byla po dlouhou dobu téměř jediná u nás běžně pěstovaná pravá stolní odrůda, s atraktivní velkou podlouhlou bobulí, výrazně se nerozšířila pro neodolnost vůči mrazům a samičí květ. Potřebuje opylovače v jiné odrůdě, jinak sprchne, doporučovaly se chrupky. Je středně úrodná, Hrozny má velké 345 g, bobule mají průměr až 3 cm, kulovité až mírně oválné, žlutozelené, s masitou dužninou, příjemné muškátové chuti. Uzrává ve druhé polovině října. Má bujný vzrůst a velké listy, proto je zvláště vhodná ke krytí vysokých zdí a k dekorativnímu umístění. Její význam už je jen malý, byla použita ve slovenském šlechtění bezsemenných odrůd.

Rekord [Schiradzouli x Rezsö] je maďarská odrůda dozrává koncem září, 10-14 dní po Chrupce. Hrozen i bobule jsou velké, příjemné chuti, snáší přepravu i uskladnění. Vyžaduje teplejší polohy, lehčí teplé a dostatečně bohaté půdy. Je citlivý na mrazy a hnití hroznů. Byla přihlášená do odrůdových zkoušek, ale neuspěla.

Muškát hamburský [možná Muškát alexandrijský x Trolínské (Frankenthal, Black Hamburk)] je fialová odrůda, dozrávající v polovině září. Hrozen (292 g) i bobule jsou velké s jemným muškátovým aroma. Vyžaduje dobré polohy a střední půdy, je citlivý na mráz i choroby. Je velmi úrodný a vhodný do skleníků. Hrozny je možno ukládat na zimu.

Ranij Magarača (Magarač 372) [Madlenka ranná x Kišmiš čornij] je modrá ukrajinská odrůda. Bobule mívá 6,7 g, hrozen 700 g. Degustační hodnocení 9. Hrozen je větší volný (200-500 g), bobule střední (3,1 -3,7 g). Šťáva je růžová. Roste silně, vyzrává dobře. Mrazu odolává středně. Na Karlštejně dozrává koncem září, na Ukrajině patří mezi rané odrůdy (SAT 2300 °C, 120 dní). Je úrodný, podočka jsou plodná.

Kerťanka [Julski biser x Pannonia kincze 13/2] je bílá slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 15.9 do 28.9. Bobule mívá 4,25 g, hrozen 392 g. Degustační hodnocení 7,6 - 8,2. Je velmi úrodná a 97 % hroznů je prodejných. Pozdě raší, dozrává koncem září až začátkem října. Uniká tak jarním mrazíkům, a je i velmi odolná mrazům (-25 ° C, po oteplení -19 ° C). Je vhodná i pro velkovýrobní pěstování a hrozny je možno skladovat do listopadu.

Šarlát (Šarlat) [Apiš aga x Cardinal 7/13] je růžová slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 15.9 do 30.9. Bobule mívá 5,9 g, hrozen 285 g. Hrozny jsou hustější, velmi krásné, bobule jsou ve velikosti vyrovnané, šarlatově červená barva je velmi atraktivní a výjimečná. Chuť je jemně aromatická, v lepších polohách jemně muškátová, kyselkavá. Degustační hodnocení 7,5 - 8,5. Roste velmi silně, dřevo dobře vyzrává. Úrodnost je střední. Mrazům odolává dobře, což potvrzuje testovací keř na vysočině, ale hroznů jsem se na něm nedočkal. Buď vymrzají plodná očka, nebo tepelná suma nestačí na založení květenství. I podle šlechtitelů patří do prvotřídních poloh v zahrádkách.

Terra [Dunavski misket x Cardinal 17/41] je červenofialová slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 19.9 do 28.9. Bobule je vejčitá, mívá 5,55 g, atraktivní hrozen 282 g. Degustační hodnocení 8,5, ve výrobní praxi 7,93. Má střední růst, dobré vyzrávání dřeva, střední úrodnost a vysokou tržní hodnotu hroznů. Bobule nepraskají. Za velmi chladného a vlhkého počasí sprchává. Mrazům i mrazíkům odolává dobře. Vyžaduje teplé polohy a půdy střední úrodnosti. Je to velkovýrobní typ.

Urán [Ceaus ros x Delight 5/1] je růžová slovenská bezsemenná odrůda, dozrává ve Strekově od 16.9 do 21.9. Žlutozelená bobule mívá růžové líčko a 2,75 g, chuť je výrazně sladká, hrozen 212 g. Degustační hodnocení je 7,47 pro menší bobuli. Roste dobře, úrodnost je velmi dobrá, i když mírně sprchává. Mrazíky ho poškozují, mrazy snáší dobře (-22 °C, po oteplení jen -19 °C). Vyžaduje teplou polohu a vododržnou půdu. Nesnáší přetížení úrodou, je třeba redukovat už před kvetením. Je to zahrádkářská odrůda, mohl by být i doplňkovou velkovýrobní. Je vhodný na výrobu kompotů.

Neptún [Ceaus ros x Perletta 17/40] je růžová slovenská bezsemenná odrůda, dozrává ve Strekově od 16.9 do 1.10. Bobule je nevyrovnaná ve velikosti i barvě, zelené až šarlatové červené, průměrně mívá 4,1 g, hrozen 356 g. Degustační hodnocení 8,43. Má gynoidní květ, potřebuje vysazení mezi opylovače, kvete raně. Roste silně, je úrodný, neodolný mrazu. Vyžaduje nejteplejší polohy, středně těžké půdy. Nezaměňovat s interspecifickou ruskou odrůdou Neptun z kolekce VSV Karlštejn.

Rhea (pracovní jméno Jupiter, nezaměňovat s registrovanou americkou modrou bezsemennou odrůdou) [Ceaus ros x Chibrid bezsem V-6 21/8] je růžová bezsemenná odrůda, dozrává ve Strekově od 19.9 do 1.10. Má velmi atraktivní velký hroznem (415 g) a velkou (6,15 g) vejčitou bobuli s růžovým líčkem. Degustační hodnocení 8. Při dobrém oslunění je barva šarlatová, při zastínění se vybarví jen líčko, ve skleníku je jen růžově fialová. Na Slovensku dozrává koncem září. Je to dobrá skleníková odrůda. Nepřezrálé hrozny jsou vhodné k transportu i skladování. Je mimořádně vhodný na výrobu kompotů. V deštivém počasí má mírný sklon k sprchávání, ale při pěstování ve směsi s opylovačem je vhodná i pro velkovýrobní způsob pěstování. V SR je přihlášená do odrůdových zkoušek, u nás ji šíří školkaři.

Zafír [Apiš aga x Cardinal 8/14] je modrá slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 21.9 do 2.10. Bobule mívá 5,1 g, hrozen 403 g. Degustační hodnocení 7,8 - 8,3. Roste silně, ale může padat ze dřeva, je velmi úrodný. Mrazu odolává dobře (-19 °C), ale jen v dobrých polohách a půdách. Bobule mohou po deštích praskat. Je vhodný na skladování a výrobu kompotů.

Onyx [Dunavski misket x Beauty seedless 22/26] je modrá slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 21.9 do 6.10. Bobule je jemně muškátová, mívá 4 g, hrozen 330 g. Degustační hodnocení 8,1. Je velmi úrodný a mrazu dost odolný. Daří se mu i na Moravě, vyžaduje hlubší, vlhčí a úrodné půdy. Dobře si vede i na vysočině ve skleníku. Je to velkovýrobní odrůda, jen je třeba věnovat větší pozornost ochraně hroznů před hnilobou. Na Slovensku je registrovaná, u nás ji šíří školkaři.

Gerlach [Frumoasa de Ghioroc x Košůtův hrozen 3/14] je bílá slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 21.9 do 6.10. Bobule nevyrovnaná ve velikosti má v průměru 2,35 g, hrozen 149 g. Degustační hodnocení 7,37. Je úrodná, roste silně, odolává mrazům. Je náročná na polohu i půdu.

Růžín [Ceaus ros x (Carica na lozjata x Bolgar) 3/18] je bílá slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 22.9 do 11.10. Bobule s růžovým líčkem mívá 4,3 g, hrozen 213 g. Degustační hodnocení 8,29. Silně roste, relativně dobře vyzrává, podle zatížení úrodou. Je velmi úrodný, vyžaduje redukci. Při přetížení je příliš kyselý. Patří jen do nejlepších poloh, kde to je velkovýrobní typ. Kratší čas ho lze i skladovat, je vhodný na výrobu kompotů. V SR byla 1996 přihlášená do odrůdových zkoušek.

Achát [Apiš aga x Cardinal 5/14] je červená slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 24.9 do 26.9. Bobule je žlutočerveně melírovaná, příjemné chuti, má málo semen, mívá 3,1 g, hrozen je atraktivní, 240 g. Má střední až dobrý růst i vyzrávání dřeva, na mrazy je citlivý. Úrodnost je střední. Snáší sucho a bobule nepraskají. Je náročná na polohu i půdu. Degustační hodnocení 7,7 - 8,12.

Akvamarín [Frumoasa de Ghioroc x Cardinal 16/11] je modrá slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 26.9 do 16.10. Bobule mívá 8,5 g, hrozen 480 g. Roste středně, vyzrává velmi dobře. Mrazům odolává středně. Může sprchávat, což vzhledem k velikým bobulím, které hrozen zaplní, nevadí. Je poměrně náročný na polohu, atraktivní hrozny je možno skladovat do Vánoc.

Jantár [Katta kurgan x Perletta 14/37] je bílá slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 26.9 do 18.10. Bobule mívá 4,45 g, hrozen 683 g. Degustační hodnocení 8,6. Roste i vyzrává velmi dobře, silné mrazy ji však poškozují. Má gynoidní květ (kvete pozdě - Pastel), ale je velmi úrodný, nesprchává. Vyžaduje nejlepší polohy a půdy Slovenska, potřebuje dlouhý řez. Hrozny jsou jedny z nejchutnějších, snášejí přepravu i skladování, jsou vhodné na výrobu kompotů.

Negreta [Apiš aga x Cardinal 8/15] je modrá slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 26.9 do 21.10. Bobule mívá 6,05 g, hrozen 305 g. Degustační hodnocení 8,62. Silně roste, dobře rodí, bobule nepraskají. Mrazu odolává méně. Roku 1996 přihlášená v SR k registraci. Je vhodná na skladování a výrobu kompotů.

Heliotrop [Katta kurgan (Maska) x Chibrid bezsem V-6 25/19] je růžová slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 29.9 do 6.10. Bobule je rozplývavá, chuť bohatá, mívá 10,38 g, hrozen 914 g. Degustační hodnocení 8,5. Roste i vyzrává dobře, odolává mrazům. Je velmi úrodný, zvláště při dlouhém řezu. Může sprchávat. Vyžaduje nejlepší polohy Slovenska, hluboké, výživné a vododržné půdy. Má lámavou třapinu. Je vhodný do skleníků. Hrozny lze skladovat na zimu. V SR je přihlášená do odrůdových zkoušek.

Chopok [Guzal kara x Frumoasa de Ghioroc 14/28] je bílá slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 29.9 do 11.10. Bobule mívá 6,5 g, hrozen 350-400 g. Degustační hodnocení 8,32. Je úrodný, roste méně, odolává mrazům. Vyžaduje dobré půdy, teplé polohy.

Karneol [Katta kurgan (Maska) x Chibrid bezsem V-6 25/7] je bílá slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 29.9 do 21.10. Bobule je zeleno růžová, mívá 6,8 g, hrozen 707 g. Degustační hodnocení 8,42. Roste středně až silně, ale špatně vyzrává dřevo. Úrodnost je vysoká, zimní mrazy ho poškozují. Hrozny dlouho vydrží na keřích, nehnijí. Patří do nejlepších poloh a půd Slovenska, či do skleníků. Hrozny snáší transport, dají se skladovat, jsou vhodné na výrobu kompotů.

Pastel [Kata Kurgan (Maska) x Chibrid bezsem V-6 25/20] je růžová slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 30.9 do 21.10. Bobule mívá 6,2 g, hrozen 586 g. Degustační hodnocení 8,62. Roste i vyzrává velmi dobře, mrazům odolává dobře. Je velmi úrodná. Vyžaduje dobré polohy, úrodné, přiměřeně vlhké půdy a dlouhý řez. Je vhodná do skleníků, i na výrobu kompotů. Je registrovaná v SR.

Chalcedón [Kata Kurgan (Maska) x Chibrid bezsem V-6 25/34] je bílá slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 3.10 do 22.10. Bobule mívá 9,7 g, hrozen 570 g. Degustační hodnocení 8,6. Dobře roste, středně vyzrává, na mrazy je citlivý. Úrodný je středně. Je vhodná na skladování a výrobu kompotů.

Smaragd [Kata Kurgan (Maska) x Chibrid bezsem V-6 23/16] je zelená slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 5.10 do 21.10. Bobule mívá 4,06 g, chuť sladkou, hrozen 419 g. Degustační hodnocení 7,8 - 8,1. Velmi dobře roste a velmi dobře vyzrává dřevo. Je úrodný, odolává mrazům i mrazíkům, bobule nepraskají. Vyžaduje ty nejlepší polohy a půdy. Hrozny jsou sice zelené, což není nejatraktivnější barva, ale pěkné a chutné. Dají se skladovat až do jarních měsíců, i použít na výrobu kompotů.

Mars (pracovní jméno, nezaměňovat s registrovanou americkou modrou bezsemennou odrůdou) [Katta kurgan x Chibrid bezsemen V-6 ?/?] je bezsemenná slovenská odrůda. Hrozen je střední až velký, bobule kulatá, velká, žlutozelená s růžovými proužky. Ve skleníku na vysočině dozrál v polovině září. Je tedy zřejmě ranější než pozdní sesterské křížení stejného jména, popsané v knihách Ampelografie Slovenska i NOVÉ ŠLACHTENIE VINIČA na Slovensku, s čistě žlutou bobulí. V ČR i SR ho šíří školkaři.

Mars (pracovní jméno, nezaměňovat s registrovanou americkou modrou bezsemennou odrůdou) [Kata Kurgan (Maska) x Chibrid bezsem V-6 25/6] je bílá slovenská bezsemenná odrůda, dozrává ve Strekově od 26.9 do 19.10. Bobule je žlutozelená, mívá 5 g, hrozen 528 g. Degustační hodnocení 7,6 - 8,4. Roste středně až dobře, dřevo velmi dobře vyzrává, mrazům odolává dobře, silné mrazy ho mohou poškodit. Je úrodný, může sprchat, má poměrně dost kyselin. Vyžaduje ty nejlepší polohy a půdy, případně skleníky. V ČR školkaři šíří pod stejným jménem sesterskou odrůdu ze stejného křížení, s narůžovělou bobulí, zřejmě i ranější, která dostala v konečném výběru přednost. Tento typ je ale možná ve sbírkách, možná i zanikl.

Merkúr [Ceaus ros x (Carica na lozjata x Bolgar) 5/11] je bílá slovenská bezsemenná odrůda, dozrává ve Strekově od 1.10 do 18.10. Bobule s rúžovými líčky mívá 3,2 g, hrozen 335 g. Degustační hodnocení 8,12. Roste a vyzrává velmi silně. Je úrodný, i když má gynoidní květ, opyluje se dobře a vytváří husté hrozny. Má dost kyselin. Vyžaduje nejlepší polohy a půdy, s nižší zásobou dusíku. Dá se krátkodobě skladovat a zejména je vhodný na výborné kompoty.

 

Stolní odrůdy velmi pozdní

165 - 180 (11.-31.10.) Ty lze pěstovat jen na jižním Slovensku, u nás jen v nejlepších mikroklimatických podmínkách a ve sklenících.

Alphonse Lavallée (Royal modrý) [možná Bellino x Lady down' seedling] je modrá francouzská, u nás se řídce vyskytující odrůda, pěstovaná ve sklenících. Hrozen je středně velký 212 g, bobule je velká. Roste bujně, vyzrává dobře. Plodnost je střední, vyžaduje teplé a slunné polohy a úrodné půdy.

Kišmiš moldavský je fialová moldavská bezsemenná odrůda, která na Slovensku dozrává začátkem října. Bobule mívá 5 g, hrozen 500 g. Roste silně, má střední úrodnost. Hrozny mají výbornou konzistenci, snášejí dopravu a skladování.

Chryzopras [Kata Kurgan (Maska) x Chibrid bezsem V-6 23/21] je zelená slovenská odrůda, dozrává ve Strekově od 15.10 do 26.10. Bobule mívá 6 g, hrozen 422 g. Degustační hodnocení 8,1. Dobře roste i vyzrává, odolává mrazům, méně mrazíkům. Je středně úrodný, hrozny jsou atraktivní, vzhledné a kvalitní. Vyžaduje velmi dobré polohy a lehčí, vlhké půdy. Je vhodný na skladování a výrobu kompotů.

Venuša [Kata Kurgan (Maska) x Chibrid bezsem V-6 23/34] je bílá slovenská bezsemenná odrůda, dozrává ve Strekově od 16.10 do 30.10. Bobule mívá 4 g, hrozen 400 g. Degustační hodnocení 8,62. Roste středně až dobře, dřevo velmi dobře vyzrává, ale je citlivá na mrazy. Mladé výhonky se větrem snadno vylamují. Je velmi úrodná. Vyžaduje nejteplejší polohy a půdy, v nich je to velkovýrobní typ. Hrozny jsou vhodné na skladování a výrobu kompotů.

Guzal Kara (Guzaľ Kara) je modrá odrůda vyšlechtěná v Taškentu. Bobule je velmi velká, s masitou, šťavnatou, plnou dužinou, hrozen střední až velký. Na Slovensku v malokarpatské oblasti dozrává v první polovině října. Roste i vyzrává dobře, je velmi úrodný, mrazu je málo odolný. Vyžaduje nejlepší polohy, kvalitní půdy a dlouhý řez. Hrozny snášejí dopravu a skladováním neztrácejí kvalitu. Lze z nich i vyrábět měkké hrozinky. Pěstuje se velkovýrobně na Slovensku v malokarpatské oblasti a u Nových Zámkov. Je tam registrovaná od roku 1982, u nás nemáme tak dost teplý region pro její velkovýrobní pěstování a tak byla vyškrtnuta.

Chibrid bezsemen V-6 je bulharská bezsemenná odrůda, použitá na Slovensku ve šlechtění. Na jižním Slovensku je to velkovýrobní odrůda, která snáší přepravu a uskladnění až do zimy. Je vhodný na výrobu kompotů, dokonce i hrozinek.

Korintské je velmi stará bezsemenná odrůda, pěstovaná už ve starém Řecku, zejména na výrobu hrozinek. Má bílou, červenou a modrou variantu, na Slovensku se pěstovala jen červená.

Szauter Gustávne má středně dlouhé vegetační období a na jižním Slovensku by mohl být i velkovýrobní odrůdou.

Muškát zimní má středně dlouhé vegetační období a na jižním Slovensku by mohl být i velkovýrobní odrůdou. Dává i jemné, harmonické muškátové víno.

Afuz Ali (Karaburnu) je bílá odrůda, pochází z Malé Asie a dává velké úrody. Bobule mívá 6,7 g, hrozen 700 g. Degustační hodnocení 9. Má velmi dlouhé vegetační období (SAT 2927 °C, 152 dní v Oděse), vyžaduje nejlepší polohy i na Slovensku. Roste silně, vyzrává dobře. Nehnije, ale je citlivý na mrazy. Vyžaduje dlouhý řez. Snáší i dlouhou přepravu a dlouhé uskladnění. Je to ve světě rozšířená odrůda a byla použita i do šlechtění. Je vhodný i na výrobu kompotů, marmelád, i výrobu velkých hrozinek.

Italia [Bikan x Muškát hamburský] je bílá Italská, velmi pozdní odrůda (SAT 3250 - 3300 ° C, 160 dní v Oděse). Ve světě je to jedna z nejrozšířenějších stolních odrůd, u nás by se mohla pěstovat jen v nejlepších polohách, či sklenících. Bobule s originálním muškáto-citronovým aroma mívá 5,45 - 6,3 g, hrozen 600 g. Degustační hodnocení 8,7 - 9. Roste silně, dobře vyzrává, je úrodná, nepříliš mrazuvzdorná. Hrozny jsou vhodné pro výrobu kompotů, marmelád, marinád.

Jubilej pravděpodobně bulharská odrůda, použitá do slovenských šlechtění. Je mnoho šlechtění z oblasti bývalého SSSR, které mají za první slovo v názvu Jubilej, hrozí záměna.

 

Velká část z uvedených odrůd jsou Slovenská novošlechtění, nakousl jsem i část světového sortimentu. Většina z nás tyto odrůdy nikdy ani neuvidí, nicméně myslím, že neškodí vědět, že tu jsou. Ale nebojte se, ještě mi toho zbylo dost na zítřejší část III.

 

Související články:
Stolní odrůdy révy vinné evropského původu, dostupné v ČR, část I. 
Stolní odrůdy révy vinné evropského původu, dostupné v ČR, část III.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 14107x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
Moll 22.01.2010 10:51:42