O Víně

11.06.2008 Moll Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Ochutnávka vín z Vinařství Plešingr ve Žďáru nad Sázavou

Ochutnávka vín proběhla 16. května 2008 ve vinotéce "Za divadlem" ve Žďáru nad Sázavou. Dorazil jsem normálně, zatímco pan Plešingr začal včas, takže se musím omluvit za to, že jsem začínal se slušným zpožděním. Ale k firmě. Firma je podle adresy z Rohatce, ve skutečnosti má hlavní provoz mezi Dubňany a Ratíškovicemi, druhý ve Velkých Pavlovicích, kde také leží hlavní část jejich vinic. Značnou část hroznů nakupuje. Vína jsou zpracovávána nejmodernějšími postupy, chemie se nakupuje z Francie, dbá se na co nejšetrnější práci s hrozny. Bílá vína jsou odkalena, nějakou dobu leží na kalech. Červená jsou na ležení převážena do Velkých Pavlovic, samozřejmostí je jablečno-mléčná fermentace. Firma právě opouští své výrazně barevné etikety a nahrazuje je podobným formátem v barvě stříbrné metalízy (šedé).
Co jsme ochutnali:

Sylvánské zelené 2007 pozdní sběr, 21,2 °NM, Popice, Sonberg. Měl jsem na ně málo času, ale je to jemné kořeněné, dost typické sylvánské, někteří na ně vzpomínali jako na nejlepší víno degustace.

Sauvignon 2007 pozdní sběr, 21,4 °NM, Popice, Svidrunk. Jemný, ovocný, ale také dost kořenitý, příjemný a šťavnatý. Typickou kopřivu nebo broskve jsem hledal marně.

Tramín červený 2006 výběr z hroznů, 25,4 °NM, Sobůlky, Staré hory. Jemná vůně, jemná chuť, výrazná kořenitost, která byla na některé degustátory, zvláště dámy až silná, šťavnatá kyselinka, jemňoučká hořčinka. Je to Tramín z Kyjovska, voní méně opojně než moje oblíbené z jižnějších vinic.

Sauvignon 2007 výběr z hroznů, 24,2 °NM, Strážnice, Horní hory. 13 g/l cukru, 6 g/l kyselin. Poměrně sladké víno, ale pěkně sladěný cukr s kyselinami a časem se to ještě zlepší. V chuti jemně broskve a mango, svěží příjemné víno, sice méně kořenité, ale o to ovocnější než předchozí Sauvignon.

Dornfelder 2006 kabinet, 20,2 °NM, Kostice, Díly. Hutná vůně, ale překvapivě nakyslé vínko. Musím říct, že s takovýmto Dornfelderem jsem se ještě nesetkal, jeho chuť je postavená na pěkné tříslovině, která až připomíná makovinu, se kterou se setkáváme u Cabernetu Moravia. Vyzdvihnout musím pěknou dochuť.

Modrý Portugal 2007 pozdní sběr, 22,4 °NM, Strážnice, Horní hory. Dámy a pár dalších zaplesali když ochutnali - červené vínko s nižší tříslovinou, jemné, snad i lehce fádní, ale vzápětí zajímavé, svěží a plné. Ty dva stupně cukernatosti oproti Dornfelderu udělali hodně.

Frankovka 2006 pozdní sběr, 21,4 °NM, Popice, Svidrunk, 6 měsíců v barikovém sudu. 13 g/l alkoholu, 3,2 g/l cukru. Toto víno mě přesvědčilo, že je můj čich v pořádku, výrazná a silná vůně byla naprosto zřetelná. Barik je poměrně silný, ale sudy byly několikrát použity, vůně vanilky je slabá a neruší. Víno bylo dost silné s dostatkem kyseliny a barik pěkně vstřebalo. Vytváří krásné a ostré mosty.

Rulandské modré 2006 výběr z hroznů, 24 °NM, Popice, Svidrunk, barikováno. Rulandské je u Plešigrů srdeční záležitostí. Barva pěkná a sytá, silná a výrazná chuť. Jemné barikování vínu rozhodně pomohlo. Výrazná kyselinka nás upozorňuje, že víno není ještě zcela vyleželé a před vypitím by si mělo pár let odpočinout.

Po ochutnávce jsem ještě ochutnal Sauvignon ze začátku, ostatní vína došla přesně. Pak jsme samozřejmě probrali, jak nám vína chutnala, novinky z domova i ze světa, konkurenci i prostá a obyčejná lidská témata. Takže nezbývá než připomenout, že degustovaná vína se právě chystala k lahvování a v době kdy čtete tento článek nejspíš právě přicházejí do prodeje.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5034x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5