O Víně

10.06.2008 Jarda Aktivni: Ano Datum a cas publikace:

Vína ročníku 2007 z Ampelosu

Když jsem dostal pozvání na ochutnávání, ale hlavně na „laické hodnocení" vín ročníku 2007 pár dnů před jejich lahvováním, neváhal jsem a pozvání ještě s kolegou Pavlem přijal. „Ampeloská" vína jsme chutnali vloni v zimě a byli jsme příjemně překvapeni jejich kvalitou. O stanici jsme psali vloni na našem portále v článku Prezentace Ampelosu - Šlechtitelské stanice vinařské a v roce 2005 110 let úspěšné práce Šlechtitelské vinařské stanice Ampelos. Vína jsou z vlastních viničních tratí rozložených kolem šlechtitelské stanice. Je obecně známé, že vinařský rok 2007 je možné označit z hlediska klimatických a přírodních podmínek jako velice dobrý ročník. Kvalita hroznů byla velice dobrá a cukernatost nadprůměrná. Vína v naší Znojemské vinařské podoblasti mají velice dobrou kvalitu, svěží kyselinky, vyšší obsah extraktu a příjemný buket.

Sešlo se nás v podnikovém salonku Ampelosu ve Znojmě celkem 11 včetně majitele a vinaře Ing. Lukáše Kyliána a jeho sklepníka pana Kaššaye (omlouvám se, nevím přesně, jak se jeho jméno píše). Připraveno bylo celkem 19 vzorků vín, jež budou prý naposledy přechutnány před lahvováním, nejenom oběma vinaři, ale námi spotřebiteli. Pokud se prý najde nějaká chyba či problém, bude ještě čas na jeho odstranění. Pozvali si nás proto, jak řekl Ing. Kylián, aby pomohl zhodnotit vína ještě někdo jiný, nalézt něco co oni při každodenním přechutnávání třeba přehlédli, protože jsou už z neustálého srovnávání trochu vedle... V poznámkách si potom zapisoval co je třeba ještě s vínem udělat, ale i některé naše postřehy, které by se mohly případně napsat po příslušném upravení na etikety. Vše bylo velice pečlivě připravené a dvě hodiny, které jsme věnovali ochutnávání až neuvěřitelně rychle uběhly. Tak jenom velice stručně některé poznatky, které jsem si stačil poznamenat.

Sylvánské zelené 2007 kabinet. Světlejší barva, kořenitý svěží sylván, harmonické kyseliny, docela dobré víno pro lahvování, které prý proběhne do dvou či tří dnů.

Müller-Thurgau 2007 kabinet. Příjemná kyselinka, vůně i chuť grapefruitová, citrusová. Typické.

Neuburské 2007 pozdní sběr. Ještě nefiltrovaný, kalný. Svěží kyselinky, výrazná vůně, lehké máselné tóny.

Veltlínské zelené 2007 pozdní sběr. Bylo 3x čířené, bez filtrace, lehce kořenité, pepř, hořčinky, mandle, poněkud vyšší kyselinky.

Veritas 2007 pozdní sběr. Vyšší kyselinky, snad trochu cítit třapiny, bylo přečiřované, z problematické sklizně.

Aurelius 2007 pozdní sběr. Třikrát čířené, filtrované, ve vůni i v chuti tóny broskve, banánů. Velice dobré. Na 12. Miroslavském koštu, který byl v sobotu 17. května 2008 získal z dvacetibodového hodnocení 18,67 bodů.

Rulandské šedé 2007 odrůdové jakostní. Nefiltrované, čířené, svěží, lehce broskvové tóny.

Rulandské bílé 2007 pozdní sběr. Čířené, filtrovat přes hrubou křemelinu.

Sauvignon 2007 pozdní sběr. Nefiltrovaný, čířený, lehké nepříjemné tóny „nerezu", lahvovat až v červenci, za 2 - 3 roky by mohl být docela dobrý.

Irsai Oliver 2007 kabinet. Lahvování za dva dny, extraktivní, výrazná vůně, vyšší kyselinky, svěží, ovocné tóny. Příjemné víno. Bylo zastoupeno na 12. Miroslavském koštu 17. 5. 2008.

Muškát moravský 2007 pozdní sběr. Nevýrazná, slabší vůně, svěží, broskvové tóny.

Tramín červený 2007 pozdní sběr. Nutná filtrace, perlí, růžové tóny, ještě velice živé.

Pálava 2007 pozdní sběr. Nádherná plná vůně, vyšší cukry, svěží kyseliny, trochu zadušené, nepatrně perlí, ještě živé.

Chardonnay 2007 výběr z hroznů. Oříšková vůně i chuť, příjemné, čířené, nutná filtrace, vyvážené, ananasové tóny.

Symposion rosé 2007 stolní. Lehce sudová chuť, čířené, nutná filtrace. Při sběru z vlastního genofondu stanice byla cukernatost 20,5 °NM.

Rulandské modré rosé 2007 pozdní sběr. Při sběru cukernatost hroznů 22, 5°NM. Svěží, pěkná typická rulanda. Na trh bude dodaná v červnu až srpnu.

Svatovavřinecké 2007 pozdní sběr. Plná vůně, není odbouraná jablečná kyselina, svěží, vyšší tříslovny.

Cabernet Sauvignon 2007 pozdní sběr. Vyrovnané, příjemná typická vůně, již lahvované. Odhadovaná archivace je asi 2 - 3 roky.

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 5229x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5